Placatý štrůdl

5. června 2007 v 0:59 | marmeláda |  moučníky - ovocné
Placatý štrůdl je nejoblíbenější forma zpracování jablek pro mého manžela (calvados pomíjím).Tento štrůdl je nejlepší druhý den po upečení, pak je pěkně proleželý, vlahý. V období vánoc vyměním tvar vykrajovaného těsta ze srdíček na hvězdičky :)). A když si chci hodně vyhrát, rozložím je tak, aby do středu každé porce vyšla jedna.
Ingredience:

těsto: 600 g hladké mouky,
250 g tuku (máslo, hera...),
200 g cukru moučka,
2 vejce,
1 prášek do pečiva (prdopeč),
sůl,
asi 3 lž. mléka
na potření: 1 vejce a pár kapek citronu rozšlehat,
náplň: strouhaná jablka (asi 1,5 kg),
cukr,
skořice,
koření do jablečného závinu (nemusí být, ale je skvělé).
Příprava:
  • Z mouky, tuku, mléka, vajec, cukru, prdopeče a soli vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na dva díly. Větší polovinu rozválíme na plech, vyložený pečícím papírem.
  • Jablka osladíme a ochutíme kořením a rozprostřeme na těsto.
  • Z druhé poloviny těsta vyválíme placku, kterou pokryjeme jablka. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme zvolna asi 40 minut.
  • Pokud se těsto trhá, lze z druhé poloviny těsta vyválet placku, z té vykrájet např. kytičky či hvězdičky, pokrýt jimi jablka, ze zbytku těsta vytvořit okraj koláče, potřít vajíčkem a péci.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lenka Heř. Lenka Heř. | 13. října 2010 v 20:13 | Reagovat

Evo, tohle je ten jablkový ze Spálka? Ten výborný?

2 eva eva | 13. října 2010 v 20:31 | Reagovat

Ano, to je on, ten, co jej Fidorka rozšlápla :).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama