Borůvkový koláč kynutý

2. července 2007 v 12:48 | marmeláda |  moučníky - kynuté
Níže uvedené množství těsta stačí na dva plechy. Pokud chcete, lze zadělávat z poloviční dávky nebo z poloviny těsta vytvořit sladké houstičky apod.

Ingredience:
200 ml mléka,
100 g rozpuštěného másla,
2 vejce,
100 g cukru,
600 g polohrubé mouky,
špetka soli,
sušené droždí - množství dle údajů na sáčku,
špetka prášku do pečiva (prdopeč),
vanilkový cukr.

Náplň:
1,5 l borůvek

Drobenka:
9 lžic polohrubé mouky
9 lžic cukru
3 lžíce másla

Postup:
  • Do pekárny dáme nejdříve tekuté ingredience, přidáme sypké a zapneme program na zadělávání těsta. Po ukončení programu rozdělíme těsto na dvě části.
  • Během kynutí těsta si připravíme drobenku a to tak, že rukou promícháme všechny ingredience. Můžeme ji popřípadě přisladit nebo přikápnout olej. Při použití oleje je drobenka jemnější, není tvrdá.
  • Na plech vyložený pečícím papírem vyválíme polovinu těsta, rozprostřeme borůvky, posypeme drobenkou.
  • Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 150 st. patnáct minut, poté dopékáme asi tak dalších patnáct minut při 180 st. (záleží na tom, jak peče trouba). Plech s koláčem případně během pečení otáčíme, aby se upekl stejnoměrně.
  • Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Poté krájíme.
Z druhé poloviny těsta upečeme další koláč, či se chováme dle návodu v záhlaví receptu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 maria maria | Web | 7. července 2009 v 13:30 | Reagovat

velmi casto peciem kysnute kolace,hlavne teraz ked je na vyber hocijake ovocie...pekny den

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama