Jak mamka vaří jasmínovou rýži...

17. července 2007 v 9:00 | Vítek |  rady, návody, pomůcky
Vždy když jsem vařil jasmínovou rýži klasickým způsobem viz, do horké osolené vody vložíme propláchnutou rýži a vaříme po dobu bla bla, tak se mi z ní udělala lepkavá kaše. Chcete-li jí mít jako v originál China restaurantu, čtěte viz níže.

Postup:

Použijeme zákon trojí vody. Jasmínovou rýži propláchneme. Dvakrát za sebou prolejeme konvicí vařící vody. Rýži dáme do hrnce na sporák a třetí vařící vodou zalijeme, aby byla rýže ponořená ve vodě, ale ani o píď více. Osolíme, necháme vařit. Až se začne vařit vypneme a necháme dojít. A je hotovo. Není třeba ani vodu slévat, jelikož tam žádná není.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Veronika Veronika | E-mail | 19. září 2007 v 20:30 | Reagovat

Jasmínová rýže- vaření

Použijeme zákon trojí vody. Jasmínovou rýži propláchneme. Dvakrát za sebou prolejeme konvicí vařící vody. Rýži dáme do hrnce na sporák a třetí vařící vodou zalijeme, aby byla rýže ponořená ve vodě, ale ani o píď více. Osolíme, necháme vařit. Až se začne vařit vypneme a necháme dojít. A je hotovo. Není třeba ani vodu slévat, jelikož tam žádná není.

2 Temujin Temujin | E-mail | 4. února 2008 v 12:05 | Reagovat

Mně se to nějak nezdá, zkoušel jsem to, ale když dám rýži do hrnce na sporák, zaleju vodou a nechám dojít, tak se voda vypaří rychleji než se udělá rýže. Ta je tvrdá a nedodělaná, takže ji musím zalít 2x- 3x....

3 Vítek Vítek | 10. července 2008 v 14:49 | Reagovat

Mě se zatím vždy povedla. Mělo by se vařit v kvalitním hrnci přikrytém pokličkou, aby se drželo co nejvíce teplo a co nejméně odpařovala voda. Pak by voda měla stačit a nemusí se dolévat.

Jestli vám se tak nedějě, tak je té vody asi třeba nalít trochu více, než je rýže...

4 marmeláda marmeláda | 25. července 2008 v 21:19 | Reagovat

Takhle se vaří jen jasmínová rýže, které stačí kratší čas než např. dlouhozrnné rýži.

5 Šárka Šárka | 1. listopadu 2008 v 14:41 | Reagovat

Dnes jsem vařila jasmínovou rýži podle návodu prvně a neměla chybu.Díky

6 Volnomyšlenkář Volnomyšlenkář | E-mail | 10. února 2009 v 23:50 | Reagovat

Vody v poměru 1:1,5.

Rýži doporučuju napřed opražit.

7 Nevím Nevím | 27. května 2009 v 13:14 | Reagovat

Díky za tip,rýře je výborná!!!!!

8 jasmínová rýže jasmínová rýže | Web | 12. března 2010 v 16:44 | Reagovat

Mohu doporučit jasmínovou rýži, která nádherně voní. V článku thajské restaurace http://www.modryzubrestaurant.cz/clanky/jasminova-ryze dokonce píší, že je to její
přirozená vůně.

9 Johny Johny | 3. května 2010 v 15:36 | Reagovat

Já dělám rýži v zapékací misce(skleněné), důkladně propláchnutou rýži zaliji dvojnásobným množstvím vroucí vody a dám do trouby, až se voda odpaří, rýže je hotová!!!!

10 Barča Barča | 27. října 2010 v 13:25 | Reagovat

Jasmínovou rýži jsem dělala poprvé v životě a jsem velmi ráda, že jsem se vedla při vaření pomocí tohoto receptu..rýže je prostě mňamozní:-)

11 efinad efinad | 5. dubna 2012 v 11:57 | Reagovat

perfektní, konečně se nepřipálila ani nerozvařila

12 Šárka2 Šárka2 | 23. dubna 2012 v 12:39 | Reagovat

Jasmínová rýže je dobrá opražená na cibulce s vajíčkem .

13 Lukas Lukas | 11. května 2012 v 13:52 | Reagovat

Tak nejvetsi chybou Cechu a vseobecne evropanu je ze ryzi soli ryze se spravne NESOLI!

14 babča babča | 20. května 2012 v 3:04 | Reagovat

Souhlasím s Veronikou, zákon trojí vody při vaření jasmínové rýže platí. Jen je zapotřebí zohlednit tepelný zdroj, co se vody a času týče. Sklokeramická deska udrží teplo poměrně dlouho, ne tak plynový sporák. Tam doporučuji dát tak na prst víc vody, po začátku varu snížit na minimum a nechat jen lehce probublávat po dobu pěti minut. Teprve pak nechat dojít.
"Jasmínovku" zásadně nesolím, nepotřebuje to, též jsem to samozřejmě udělala, ale připadalo mi, že jsem tu její základní chuť solí jen pokazila. Ale to už je na každém z nás... Dobrou chuť všem vyznavačům a začátečníkům hodně zdaru!! Není rýže, jako rýže... ;-)

15 Josef Josef | E-mail | 16. srpna 2014 v 11:09 | Reagovat

Vzhledek k tomu že mím koníčke je vaření a vařím již 55let,mne uvádí do šoku recept na uvaření jasmínové rýže podle Vaší maminky.Vy snad máte v ústech drtičku krerá by ru rýži připravila ke stravování.Poku trváte na tomto receptu,tak mne přečtve.

16 Srayfinger Srayfinger | E-mail | 7. května 2015 v 16:39 | Reagovat

Mě to funguje 100% přesně dle receptu.
(ku podivu) Doposud jsem neznal.
Jasmínka jako z rýžovaru.
Super návod, moc děkuji.
Budu šířit dál.
P.S. Josefa je mi fakt líto. Po 55letech
a takové zklamání.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama