Pomalý hrnec - jak vařit

2. července 2007 v 23:49 | marmeláda |  rady, návody, pomůcky
Před časem jsem se v diskusi s mou ICQ Labužnickou kamarádkou dozvěděla o existenci pomalého hrnce. Dle jejích rad jsem zapátrala a pak si jej objednala. Na Labužníku se začalo o pomalém hrnci diskutovat a poté začali Labužníci v něm vařit. Rady, které uvádím jsou od výrobce hrnce, doplněné o zkušenosti mé i ostatních Labužníků.
  • maso, které použijete na guláše a perkelty krájejte na stejně velké kousky, nejlépe kostky o hraně asi 2 nebo 3 cm kvůli rovnoměrnému vaření maso na plátky krájejte asi 1 cm silné a lehce naklepeme
  • cibuli do gulášů předem nedusíte jako při běžném vaření, ale přidáte ji jemně nakrájenou přímo do masa nebo ji krátce povařte v mikrovlnce
  • tuk(olej, máslo, sádlo) nemusíte vůbec používat, zvláště chcete-li, aby bylo jídlo dietní
  • pokud se bez tuku neobejdete, pak stačí 1 lžíce oleje
  • do gulášů a perkeltů patří paprika, kterou nasypete přímo na maso; jestliže chcete aby omáčka byla zbarvená více do červena, pak papriku můžete lehce osmahnout na pánvičce na oleji a do masové směsi ji přidat
  • maso a všechny přísady smícháte dohromady a směs můžete nechat přes noc proležet, je pak křehčí a dříve hotová
  • zahušťování omáčky v guláši či perkeltu se provádí tak, že se hned na začátku do masové směsi přidá hladká mouka, škrob nebo jíška
  • do masové směsi se hned při přípravě přilije voda, masový vývar, víno nebo smetana; vždy se používá jen takové množství, aby bylo maso potopené v omáčce, protože další tekutina se uvolní z masa a prakticky žádná se neodpaří, tak jako při běžném vaření či pečení , kdy vodu několikrát doléváte
  • masový vývar nemusíte předem připravovat, stačí na maso nalít vodu a přidat jemně rozdrobený hovězí, slepičí nebo zeleninový bujón a zamíchat - potom opatrně se solí
  • vaříte-li zeleninu s masem dohromady, většinou se zelenina vaří pomaleji, proto ji dávejte v hrnci na dno a po obvodu hrnce a teprve na ni doprostřed maso
  • do hrnce můžete dát i maso mražené, musíte však přidat asi 2dl teplé vody nebo vývaru, aby mezi masem a keramickou nádobou vznikla tepelná mezivrstva, která chrání keramickou nádobu před rychlou změnou teplot; musíte pak počítat, že vaření bude o několik hodin delší
  • doporučujeme naplnit keramickou nádobu jídlem nejméně do poloviny (topná spirála je pouze po obvodu hrnce), pokud dáte menší množství pokrmu, musíte počítat s tím, že časy vaření budou o něco delší než uvádíme v receptech
  • jídlo v pomalém hrnci pak vaříte podle potřeby; zapnete-li hrnec na I. stupeň, vaření trvá asi 8h. Při stupni II. vaříte asi 4-5h; časy vaření závisí na kvalitě masa a velikosti kousků
  • používejte časovací zásuvku
  • užijte si během vaření odpočinek, četbu, celonoční spánek a pod.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Cenek Cenek | Web | 9. července 2007 v 13:39 | Reagovat

K casovaci zasuvce bych jen doplnil, ze nelze pouzit v pripade vetsiho hrnce s digitalnim casovacem...

Jinak v pomalem hrnci varim cele leto na chalupe kdyz se zrovna negriluje a nedam na nej dopustit - nemusim stat u plotny.

Cenek ~ <A HREF="http://www.dokapsy.cz/pomaly-hrnec/">Pomaly Hrnec</A>

2 Ivo Ivo | E-mail | 12. února 2008 v 14:48 | Reagovat

Milá Marmeládo,

Potřeboval bych Vaši pomoc při testování nového typu "Pomalého hrnce". Prosím ozvěte se mi. Děkuji.

Ing. Ivo Borovec

mobil 605267797

Able Electric, s.r.o.

Ještědská 90, Liberec 8

tel. 485130303

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama