Chilli con carne

8. ledna 2008 v 12:36 | marmeláda |  luštěniny
Ingredience:
500 g mletého hovězího masa,
asi 100 g slaniny,
1 střední cibule nakrájená na kostičky,
2-3 stroužky česneku nakrájené na plátky,
čokoláda - asi dvě až čtyři kostičky
1 plechovka loupaných rajčat a 1 sklenice leča (nemusí být oboje),
2 plechovky (po cca 400g) kvalitních červených fazolí, ideální jsou Bonduele "v chilli omáčce" nebo podobné v chilli nebo rajské omáčce (ve slaném nálevu nebrat),
1-2 feferonky nakrájené na kousky, můžou být i sterilované nebo nemusí být vůbec,
sůl,
achilli
mleté chilli koření,
dobromysl (oregano),
kmín.
Příprava:.
Ve větší pánvi nebo kastrolu rozškvaříme nakrájenou slaninu, na ní opečeme cibuli a česnek. Přidáme mleté maso, osolíme, přidáme kmín a trochu oregana příp.chilli. Maso vařečkou rozdrobíme na menší kousky. Mícháme a opékáme. Maso necháme lehce přismahnout, pak promícháme - to opakujeme asi třikrát. Když je maso celé opečené nebo zešedlé přidáme feferonky, lečo a konzervu loupaných rajčat - také je vařečkou rozmačkáme na menší kousky. Zmírníme plamen a za občasného míchání dusíme minimálně hodinu, klidně dvě. Pak přidáme konzervy fazolí bez nálevu. Promícháme a zvolna dusíme ještě asi 5 minut a zároveň dochucujeme. Přidáme asi dvě kostičky čokolády, chilli, feferonky přidáváme opatrně - nemusí být vůbec, opravdu dle chuti. Pokrm by měl mít prolnuté chutě všech potravin, neměl by jen pálit.

Ideální přílohou je tmavý čerstvý chléb , mohou být i rohlíky nebo topinky z toustového chleba - nebo kukuřičné placky, tortily.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | E-mail | 14. ledna 2008 v 20:12 | Reagovat

Ahoj Marmeládo, hned si tisknu, ty s tím vařením nedáš pokoj, viď? Buď na Labužníku nebo na Spálku a nebo tady:-)))

2 Lenka Lenka | E-mail | 14. ledna 2008 v 20:14 | Reagovat

Přidej prosím tě rubriku "co k večeři, vymyslet za pochodu z práce!"

3 eva eva | 16. ledna 2008 v 10:54 | Reagovat

Ahoj Lenko,

díky za komentář, alespoň vím, že sem občas zavítá taky někdo jiný než rodina. S tou rubrikou pouvažuji :)).

4 Lenka Lenka | E-mail | 20. ledna 2008 v 23:17 | Reagovat

Moc se za to přimlouvám, já pracně den co den vymýšlím a vůbec mi to nejde:-)

5 Lenka Lenka | 2. listopadu 2009 v 22:07 | Reagovat

Dnes jsem vařila ...a prý moc dobrý....
Ale novou rubriku tady nevidím:-))))

6 marmeláda marmeláda | 3. listopadu 2009 v 21:02 | Reagovat

No mohla bych to roztřídit, viď? Tak tedy během dlouhých zimních večerů.

7 Vltaava Vltaava | E-mail | 8. dubna 2014 v 19:56 | Reagovat

Tak po několikáté uvařeno, jen ta čokoláda mi zas chybí, nikdy si na ni nevzpomenu, ale i tak je to velmi jedlé.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama