Rady a tipy pro vaření

23. ledna 2008 v 12:31 | marmeláda |  rady, návody, pomůcky
Závrtek - záklechtka
se používá pro zahušťování polévek a omáček. Je dietnější než jíška, nepoužívá se tuk. Vytvořit
závrtek je to jednoduché - hladká mouka se rozmíchá ve vlažné vodě.
Aby se netvořily hrudky, doporučuji trochu osolit mouku
.

Jíška
se používá pro zahušťování polévek a omáček. Tuk se rozpustí v kastolku či na pánvi. Lze použít sádlo, máslo, olej - dle libosti. Do rozehřátého tuku přidáme hladkou mouku, zahříváme a mícháme do růžova. Odstavíme a zalijeme vodou. Vrátíme na plotýnku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté jíšku použijeme dále dle receptu jídla, které vaříme.
Do horké jíšky lijeme studenou vodu a naopak - netvoří se hrudky. Stejně tak i pokud jíškou zahušťujeme polévku či omáčku - do horké polévky studenou jíšku a naopak.


Rozšlehané vejce na potírání těsta před pečením
Do rozšlehaného vajíčka přidáme několik kapek citrónu - vejce při pečení nezhořkne.



Vaření knedlíků
J
ednodušší a spolehlivější vaření knedlíků je v páře než ve vodě - knedlík se nerozpadá a
nerozvaří. Jen mi vždy připadalo složité na hrnec s vařící vodou namotávat utěrku a do ní klást knedlíky. Kamarádka mi poradila jednoduché vaření knedlíků v páře:
Do velkého hrnce nalijeme asi 3cm vody. (Pro velké knedlíky používám klasický dvoupekáč, kam vkládám vedle sebe dva pařáky). Vložíme pařák - sluníčko a na něj rozložíme utěrku tak, aby okraje utěrky přesahovaly přes okraj hrnce. Pak vložíme knedlíky, přiklopíme a vaříme po dobu obvyklou pro vaření. Klidně můžeme přidat pár minut nad dobu obvyklou - knedlíky se nerozvaří. Knedlíky neobracíme. Po uvaření je vyjmeme spolu s utěrkou a knedlíky nakrájíme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama