Bosáky

16. února 2008 v 7:00 | marmeláda |  přílohy
Bosáky jsou krajovým názvem pro chlupaté knedlíky. Říká se jim tak na sušicku. Bosáky jsou výbornou přílohou k pečené kachně, ale moje babička je milovala třeba k pajšlu (plíčkám). Tyhle se nerozváří. Jsou měkké kluzké, tak jak bosáky mají být. Dělám je velké asi tak do lehce rozevřené pěsti. Hustotu těsta lze regulovat - přidáním trochy krupičky nebo trochou vody. Vlhkost záleží na vlhkosti a množství syrových brambor. Takže, když mi těsto připadá husté, trošku naředím. Jeden knedlík dám vařit a zkusím. Vařené dávám do mísy, do které dám trochu vypečeného tuku z masa. Když mi připadají příliš měkké, tak je rozložím vedle sebe - trochu ztuhnou.


Ingredience:
1 kg den předem vařených brambor
5 velkých syrových brambor
3 hrsti krupičky
250 g solamylu
sůl
Příprava:
  • Oboje brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s krupicí a solamylem, osolíme.
  • Vypracujeme těsto.
  • Mokrýma rukama tvarujeme knedlíky a dáme vařit do většího množství osolené vody.
  • Knedlíky vyplavou, pak vaříme asi 5 minut.

Skvělé, vždy se povedou!

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | 21. listopadu 2008 v 10:43 | Reagovat

můj otec dělal bosáky jen ze syrových brambor a neměly chybu

2 eva eva | 25. listopadu 2008 v 19:37 | Reagovat

Moje babička je dělala napůl z vařených a syrových brambor bez přidání mouky, ale bylo nutné přes husté plátno vymačkat téměř všechnu vodu. Bylo to mnohdy nejisté, někdy hodně zmodraly. Tenhle recept doporučuji vyzkoušet, je spolehlivý.

3 Luboš Luboš | E-mail | 26. prosince 2009 v 12:11 | Reagovat

Konečně jeden recept na bosáky a ne na beton! Z rodinné tradice (táta pocházel ze Šumavy) jsem si zachoval zejména bosáky s pečenou kachnou jako nejvíc slavnostní (a taky nejdobřejší) jídlo. Občas je i udělám, ale přece jenom je to malinko pracnější a náročnější na čas - není to dnešní trend nasypat z pytlíku a za 10 minut hotovo! Vtip je tam právě v tom nastrouhání syrových brambor na kaši na "čtverečkovém" struhadle a důkladné vyždímání v plátěném pytlíku (tam se rozhoduje, zda budu mít knedlíky nebo tři litry bramborové polévky). Mám ještě z domova pytlík z důkladného lněného plátna. Když jsem ho jednou nemohl najít, použil jsem bavlněnou utěrku a normálně jsem ji při ždímání protrhl, ta to nevydrží! Pak už jen smíchat vyždímané 1:1 s nastrouhanými vařenými bramborami (nebo lépe rozmačkanými - mám na to lis na brambory, taky mu říkají na škvarky), trochou soli a škrobu. Nic víc - mouka, vajíčko a další přísady způsobí ztvrdnutí a z toho je pak ten beton, brambory s rohlíkem dávají chuť houskových a ne bosáků. Vařené brambory mě matka učila připravit den předem, aby byly studené. Pak už jen koule jako tenisáky a 3/4 hodiny vařit. Jak tady už padlo, na jaře ze starších brambor mají barvu tmavší až hodně tmavou - nic moc na pohled, ale chuť se nedá ničím nahradit! S kachnou a kysaným zelím vynikající, ale ještě lepší je druhý den ty koule nakrájet na plátky (prostě je okrajovat), na pekáči smíchat se šťávou z kachny a se zelím a trochu opéct - to je lepší než celá kachna, jen bez ní se neudělá ta šťáva :-)) !

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama