Bukovnická polévka - kulajda

28. dubna 2008 v 12:19 | marmeláda |  polévky
Bukovnická polévka - tak říkala téhle kulajdě moje babička. Pocházela z Nezdic na Šumavě a byl to krajový název polévky. Jeden labužník vypátral, že podle obce Bukovník na Šumavě. Polévka je to hutná, ale dobrá. Já ji připravuji přesně podle tohoto receptu, takže bez octa. Samozřejmě si ji můžete lehce přikyselit - ale to už pak není ta babiččina.
Ingredience:
4 brambory,
malá hrst sušených hub,
1 malá cibule,
1 bobkový list,
5 celých pepřů,
5 nových koření,
sůl,
2 vejce,
asi 2 PL hladké mouky,
250 ml smetany na vaření.
Příprava:
  • Do studené vody dáme vařit nakrájené brambory a sušené houby, nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme a dáme vařit.
  • Přidáme koření (lze použít "vajíčko" na čaj) a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
  • Zahustíme závrtkem z hladké mouky a smetany.
  • Zvolna provaříme.
  • akonec přidáme vejce, zlehka promícháme, již nevaříme a necháme je jen srazit v horké polévce.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 marie marie | 4. května 2008 v 14:17 | Reagovat

dobrá

2 marmelada marmelada | 5. května 2008 v 8:34 | Reagovat

Díky, jsem ráda, že chutnalo!

3 Marie Nováčková Marie Nováčková | E-mail | 8. května 2008 v 10:36 | Reagovat

Dnes jí vařím, snad se povede. Bydlím v Bukovníku, ale i když jsme ji doma vařili, nikdy jsem neslyšela, že by se tak jmenovala. Dozvěděla jsem se to až od své třídní profesorky na ekonomce v Klatovech. Mimochodem letos máme sraz po 35 letech, to to letí. Zdraví M.N.

4 eva eva | 9. května 2008 v 16:51 | Reagovat

Tak to jsme věkově podobné, já mám letos od maturity 30 let. Fakt to letí. Pocházím ze Sušice a jak jsem psala, moji rodiče z Nezdic.

Doufám, že se povedla!

5 Pavla Pavla | E-mail | 9. února 2009 v 18:48 | Reagovat

Zdravím....ted sem tento recept posílala mému příteli,potřebuje do škole napsat v angličtině jak se tato polévka vaří a já znala jen název,ale vůbec sem netušiula co do ní patří,ale ted už vím,že ji budeme mít o víkendu doma....Držte palečky,snad se povede....A my máme sraz ze školy po 15.letech,taky mě to letííí

6 Romana Romana | 9. září 2009 v 19:17 | Reagovat

Výborná. Dělám ji léta. Koření+cibuli vařím zvlášť v malém hrníčku a pak vývar zcedím do polévky. Přidávám ke koření i špetku tymiánu. Na závěr už bez vaření dochutím kouskem másla.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama