Vepřo knedlo zelo (vepřo v PH)

4. dubna 2008 v 12:56 | marmeláda |  pomalý hrnec

Vepřo knedlo zelo - tradice. Vkládám sem postup pro přípravu v pomalém hrnci. Maso si většinou dám do PH vařit na noc, takže když ráno vstanu, maso je měkké a připravené na dokončení. Zelí je hotové za chvilku a bramborové knedlíky od Bedly z Labužníka (tam jsou uvedeny jako Bramborové knedlíky od máti z Bystřan) jsou nejrychlejší a nejskvělejší bramborové knedlíky, které jsem kdy dělala. Jsou tak skvělé, že je sem přidávám jako samostatný recept do příloh.
Takže vepřo knedlo zelo jako pohodovka.
Vepřo:
700 g vepřového plecka,
sůl,
kmín,
může být i cibule, česnek, tymián.
Postup:
  • Maso omyjeme, nakrájíme na plátky či kousky silné asi 4 cm, vložíme do pomalého hrnce.
  • Osolíme, okmínujeme, promícháme.
  • Zalijeme 1 dcl vody.
  • Pečeme na low 4 hod.
  • Před podáváním můžeme ještě asi 20 min. dopéci pod grilem - není nutno.


Knedlo:
750 g oloupaných syrových brambor,
sůl,
kmín,
200 až 300 i více dětské krupice, záleží na typu brambor,
2 vejce.
Postup:
  • Oloupané a pokrájené brambory vložíme do vařící vody, osolíme, vložíme sítko s kmínem a uvaříme doměkka.
  • Vodu scedíme, brambory šťouchadlem rozmělníme, necháme odejít páru, přidáme dvě rozklepnutá vejce, sůl a přisypáváme dětskou krupici. Pozor nepředávkovat krupicí, těsto se bude stále zdát křehké.
  • Vařečkou nebo šlehačem zpracujeme v těsto, vyklopíme na vál vysypaný dětskou krupicí a vypracujeme pěkný hladký váleček.
  • Rozdělíme na 4 části, vytvarujeme knedlíky.
  • Do hrnce nalijeme asi 3 cm vody a vložíme pařáček, pokryjeme utěrkou, vložíme knedlíky a přiklopíme poklicí.
  • Vaříme asi 25 min.
  • Po uvaření vyjmeme spolu s utěrkou a necháme chvíli vychladnout a teprve pak krájíme knedlíky na plátky.

    Jsou to nejrychlejší a nejlepší bramborové knedlíky co znám.

Zelo:
malá hlávka bílého zelí,
sůl,
kmín,
ocet,
cukr,
jíška.
Postup:
  • Zelí na válu nakrájíme najemno.
  • Osolíme, okmínujeme.
  • Prohněteme, aby zelí pustilo šťávu.
  • Vložíme do hrnce, trochu podlejeme a zvolna dusíme. Mícháme.
  • Ochutíme octem, cukrem, případně dosolíme.
  • Zahustíme jíškou, provaříme.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 .... .... | 7. ledna 2009 v 10:24 | Reagovat

nemohl/a by si ten recept knedlo,vepro,zelo napsat v angličtině??;D

2 poky poky | 9. prosince 2009 v 12:25 | Reagovat

ne nemohla

3 marmeláda marmeláda | 10. prosince 2009 v 9:40 | Reagovat
4 Martina Martina | 14. dubna 2010 v 13:49 | Reagovat

já mám dotaz na zelí:Kolik je trochu podlejeme? a studenou nedo teplou vodou.A jak dlouho dusíme?

5 marmeláda marmeláda | 14. dubna 2010 v 14:27 | Reagovat

Podlévám asi tak do tří čtvrtin objemu zelí, studenou vodou. Na konci vaření zahušťuji. Já tomu říkám po moravsku, tam se zelí zahušťuje. Někdo má raději zelí bez zahuštění, pak podléváme méně,jen tak, aby se zelí vařilo, ale nepřipálilo - cca do jedné pětiny objemu zelí.

6 miky miky | E-mail | 25. června 2011 v 13:37 | Reagovat

to snad je jedno jestly to zelí podleješ teplou nebo studenou a vařit až to bude měkké .dbrý akorát nějak ten tymián tam nemá co dělat.

7 marmeláda marmeláda | E-mail | Web | 25. června 2011 v 18:10 | Reagovat

Právě s tím tymiánem mi to moc chutná, třeba to někdy vyzkoušej.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama