Dušené ledvinky na slanině

10. června 2008 v 20:45 | marmeláda |  maso - vnitřnosti
Ingredience:
4 vepřové ledvinky,
1 cibule,
50 g slaniny,
sladká paprika,
kmín,
čtvrt lžičky pálivé papriky,
2 lžíce instatntní jíšky.
Příprava:
  • Ledvinky podélně rozkrojíme a důkladně odstraníme močové trubice.
  • Ledvinky nakrájíme na jemné plátky a zalijeme je vařící vodou.
  • Několikrát (5x až 6x) je prolijeme vařící vodou a důkladně vypereme.
  • Slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme do hlubší pánve či kastrolu rozškvířit.
  • Když slanina pustí tuk, přidáme nakrájenou cibuli a tu usmažíme do zlatova.
  • Přidáme okapané ledvinky, promícháme.
  • Okmínujeme, opaprikujeme (paprika je hlavně pro výslednou barvu omáčky, takže může být i sladká).
  • Promícháme, osmahneme, zmírníme plamen a dáme dusit. Podlijeme vařící vodou do výše ledvinek a zvolna dusíme do měkka.
  • Když jsou ledvinky měkké, zahustíme omáčku jíškou. Omáčka by neměla být příliš hustá.
  • Podáváme s vařenou rýží.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 11. června 2008 v 23:55 | Reagovat

Jémináčku ledvinky !!! :-) Ty už jsem neměla celé věky. Díky Marmeládo za připomenutí této delikatesky a zdravím.

2 Mánek Mánek | E-mail | Web | 12. června 2008 v 7:59 | Reagovat

Ledvinky jsem si chtěl udělat minulý týden, ale nakonec zvítězila plíčka na smetaně, protože plíce jsou na pultech k nalezení podstatně hůř. :-D

Je to dobrotka!

3 marmelada marmelada | 12. června 2008 v 8:41 | Reagovat

Mánku, plíčky mám připravené v mrazáku. Jen co se sejdou strávníci, kteří jimi nepohrdnou, dostanou se na pořad dne. Bohužel je jí málokdo, ale já je mám moc ráda.

4 Tea Tea | 12. června 2008 v 15:41 | Reagovat

Ledvinky jsou opravdu delikatesa. Už jsem si myslela, že snad je jím jenom já a nikdo jiný. :-) Někdy místo papriky dávám zázvor (tak to dělala moje babička) a také je to skvělé. Jen jíšku si raději umíchám z másla a mouky, na instantní věci mě moc neužije. :-)) Dík za připomenutí této gastronomické fantazie, ať si říká kdo chce, co chce. :-))

5 eva eva | 12. června 2008 v 20:26 | Reagovat

To jsem ráda, že jsem se strefila do chutě. S tou máslovou jíškou máš pravdu :)). I když doba říká něco jiného, tak snad se za vaření ledvinek nemusíme stydět. Nechme si chutnat.

6 Michal Michal | Web | 3. prosince 2014 v 14:49 | Reagovat

Pochlubím se svou variantou :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama