Chlebová polévka od Eji - Popeluchová

13. října 2008 v 23:25 | marmeláda |  polévky
Bezvadná, hutná, chutná a rychlá polévka od Eji z Labužníka. Jak píše Eja - vhodná i pro masožravce, vegetariáni ji jistě uvítají. Překvapí masovou chutí. Skvělý nápad na zužitkování zbytků chleba. Doporučení - pokud tvrdé krajíce chleba nepůjdou nakrájet, nalámejte je nebo je chvilku zahřejte v mikrovlnce - pak je ovšem musíte nakrájet rychleji než vychladnou. Pro vysvětlení názvu: Popelucha je pokrm ze smaženého chleba s cibulí (viz recept Vali na Labužníku).


Ingredience:
300 g suchých chlebových kůrek
50 g sádla
1 cibule
3 vejce
hrst sekané zelené petrželky (nahradila jsem je sušenými bylinkami od Antonína)
sůl,
paprika,
(vegeta, masox - nemusí být)

Příprava:
Chlebové kůrky nakrájíme nebo nalámeme na kousky, osmažíme s cibulí na sádle / může být vepřové, ale třeba i husí/, dáme špetku papriky a sekanou petrželku, zamícháme a zalejeme 1,5 litrem horké vody. Povaříme. Vejce rozšleháme a pomalu za stálého míchání je lijeme do vařící polévky, dále už nevaříme.


Zdroj: Eja z Labužníka - Karoly Gundel - Maďarská kuchařka z roku 1958
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | 16. října 2008 v 14:26 | Reagovat

Marmeladko, tento recept patří k starým i zapomenutým receptům, vzpomněla jsem si na to, jak jsem ho znala já - rozvařený chleba (v masovém vývaru - třeba z kostky) rozmixovat a polévku vylepšit kysanou smetanou. Na oplátku vyzkouším Tvou verzi s vajíčkem.

2 eva eva | E-mail | Web | 16. října 2008 v 16:07 | Reagovat

Jitko, díky za komentář. Verzi se smetanou neznám, ale zkusím. Díky eva

3 Salvatore Salvatore | E-mail | Web | 26. března 2012 v 14:05 | Reagovat

Tady se mi líbí... ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama