Bramborové placky

30. ledna 2009 v 16:11 | marmeláda |  bezmasá jídla

Ingredience:
500 g vařených brambor,
1 vejce,
asi 200 g hladké mouky,
sůl,
tuk na smažení (sádlo, olej...).

Postup:
  • Vařené vychladlé brambory prolisujeme nebo nastrouháme.
  • Přidáme vejce, sůl a mouku a zpracujeme v hladké, nelepivé těsto.
  • Během zadělávání těsto podsypáváme moukou, aby nelepilo.
  • Těsto rozválíme na placku o tloušťce asi 0,75 cm a vykrajujeme z něj kolečka. Velikost dle libosti - třeba hrnečkem.
  • Placky smažíme na pánvi v rozpáleném oleji - nelépe, když plavou. Lze smažit i ve fritovacím hrnci, pak se obvykle nafukují, když jim dáme prostor a nesmažíme je příliš natěsno.
  • Podáváme s kysaným mlékem, kefírem nebo podmáslím.
Lze péci i na sucho - pak rozvalujeme placky do tenka a můžeme je potírat rozpuštěným máslem a sypat mákem s cukrem. Těmto plackám se na Slovensku říká lokše.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Milan Milan | Web | 30. ledna 2009 v 17:46 | Reagovat

Ahoj Evo! Přeji ti krásný poslední lednový víkend, užij si ho v pohodě a hlavně ve zdraví! Milan

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama