Sirup z květů černého bezu

15. června 2009 v 22:31 | marmeláda |  nápoje
Už kvetou, téměř odkvétají. Bezinky. Nejvyšší čas vzít nůžky, košík a jít je nastříhat. Na tento sirup vám stačí 35 květů černého bezu. Po uvaření první dávky zjistíte, že vám dávka z 35 květů nestačí a jdete nastříhat na další várku. Sirup je výborný, voňavý, zdravý. Řekla bych, že tady neplatí to: co je zdravé, není dobré. Tak vyzkoušejte, je to celkem jednoduché. Recept je opět z Labužníka. A věřte mi, že stojí za rozšíření.


Ingredience:
35 květů černého bezu,
2 citrony pokrájené na plátky,
2,5 l vody,
2,5 kg cukru,
35 g kyseliny citronové,já určuji množství spíše podle chuti,
2 lžičky kyseliny ascorbové (čistý vitamin C - seženete v lékárně)


Příprava:
  • Uvedené množství vody převaříme a necháme vychladnout.
  • Do velké nádoby, osvědčil se mi plastový kbelík s víkem, dáme květy černého bezu a na tenké plátky pokrájený citron, jadérka vyhodíme.
  • Zalijeme vychladlou vodou a necháme 24 hodin vyluhovat.
  • Výluh scedíme přes čistou utěrku a zamícháme do něho cukr, kyselinu citronovou , a proto aby se nám šťáva nekazila použijeme kyselinu ascorbovou.
  • Když se rozpustí cukr, což trvá několik hodin, hotovou šťávu plníme do láhví, zavíčkujeme a uchováváme v chladnu a temnu.
  • Lahve se sirupem můžeme sterilovat. Asi tak 15 minut při 80 st. C.
  • Šťáva je velmi lahodné chuti.
Podáváme s plátkem citronu a několika kostkami ledu v cukrem zdobené sklenici. Ředíme minerálkou nebo sodovkou.

Obdobných receptů je na Labužníku několik, mě byla inspirací sivakova
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Milan Milan | Web | 19. června 2009 v 16:36 | Reagovat

Ahojky Evičko! Přeji ti pohodové prožití posledního jarního víkendu a mnoho dalších skvělých receptů! Milan

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama