Borůvkový koláč podle Gurmánky

16. července 2009 v 23:28 | marmeláda |  moučníky - ovocné
Tenhle koláč je téměř doslova okopírovaný od Gurmánky z jejích stránek, na které najdete odkaz vlevo od tohoto článku. Je borůvková sezóna a tenhle netradiční koláč určitě stojí za rozšíření. Těsto je hotové během několika minut, skvěle se zadělává a po třicetiminutovém pečení máte hotový skvělý koláč, který vám všichni pochválí.

Ingredience:
250 g polohrubé mouky,
125 g moučkové cukru,
125 g másla,
špetka soli,
1 vejce,
lžíce strouhanky (na posypání těsta).

Žmolenka:
hrubá mouka,
máslo,
cukr krupice.


Postup:
Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme.
  • Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme.
  • Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na pracovní desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku ho odložíme na chladné místo.

  • Vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme moukou.

  • Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle.
  • Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech.
  • Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou.
  • Rozpálíme troubu na 180 °C.
  • Na těsto nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. Při použití čerstvých borůvek můžeme dát vyšší vrstvu borůvek. Pokud máme borůvky mražené, dáme nižší vrstvu borůvek a dobře propečeme zespoda, borůvky mají tendenci protékat.
  • V troubě pečeme asi 30 minut.
  • Doporučuji nechat vychladnout, bude se vám lépe krájet i servírovat.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Hanka S. Hanka S. | Web | 18. července 2009 v 16:16 | Reagovat

Evi, tak tenhle koláč vypadá opravdu velmi jedle. Budu ho muset taky vyzkoušet. Měj se hezky, Hanka.

2 LATRYNA LATRYNA | Web | 20. července 2009 v 4:56 | Reagovat

Dosť často tu hľadám inšpiráciu a vždy niečo dobručké si nájdem! Máš to tu super.

3 marmelada marmelada | Web | 22. července 2009 v 8:56 | Reagovat

Díky, to jsem ráda. Budu se snažit pokračovat :).

4 Judy Judy | Web | 25. července 2009 v 20:24 | Reagovat

Borůvky, ta nejlepší klasika co znám:) Musí chutnat báječně :)

5 esterka z čajovny esterka z čajovny | Web | 5. srpna 2009 v 11:23 | Reagovat

Mám moc ráda tyhle koláče  a hlavně když je ovoce nahoře více, než těsta dole...to si mlaskám :-) díky za tip!

6 Milan Milan | Web | 8. srpna 2009 v 14:08 | Reagovat

Ahoj Evičko! Přeji ti krásný a pohodový letní víkend! Tvoje receptíky jsou moc pěkné, podobný borůvkový koláč dělá moje maminka. Milan

7 DolceVita DolceVita | Web | 19. února 2010 v 0:07 | Reagovat

Koláč se povedl fantasticky :-) Obdivuji krásnou keramickou formu s proužkem v borůvkové barvě. Krásně s koláčem ladí.

8 marmeláda marmeláda | 19. února 2010 v 9:01 | Reagovat

Děkuji za pochvalu od autorky! Koláč je výborný a během borůvkové sezóny jsem jej pekla několikrát. Bohužel už došly i zamražené borůvky, tak si zase musíme počkat na léto.

9 Pája Pája | E-mail | 20. února 2011 v 12:24 | Reagovat

[7]:souhlasím! :) ..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama