Lahodné pečené kuře podle Jamieho

7. července 2009 v 12:31 | Anethka |  maso - drůbež
Ingredience: na 6 porcí

1 kuře (1,8 kg a více)
1 velký citron
8 plátků anglické slaniny
2 stroužky česneku
2 vrchovaté hrsti čerstvého tymiánu
sůl, pepř
125 g změklého másla
1 kg brambor
1 velký celer
2 dcl bílého vína

Postup:
  • Troubu a přiměřeně velký pekáč předehřejeme na 220°C. Kuře omyjeme, osušíme a prsty oddělíme kůži na jeho prsou od masa.

  • Okrájíme kůru z
    citronu, nadrobno ji nasekáme a citron dáme stranou. Slaninu nakrájíme na stejné kousky jako citronovou kůru. Vše vložíme do misky a přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a nasekaný tymián. Osolíme, opepříme a vše dobře promícháme s máslem. Vzniklou směsí poté plníme prostor mezi kůží a masem na kuřecích prsou. Důkladně promasírujeme. Kuře nesvazujeme, pouze uděláme několik hlubších zářezů na stehnech, aby se lépe pekla.
  • Citron zbavený kůry rozpůlíme a vložíme do břicha kuřete. Připravené kuře pečeme v troubě zhruba 1/2 hodiny.
  • Mezitím si uvaříme v osolené vodě brambory a necháme je pořádně okapat. Oloupeme a nakrájíme. Celer si nakrájíme na přibližně stejné kousky jako brambory.
  • Po 1/2 hodině pečení kuře na chvíli vyjmeme (v pekáčku už se máslová směs roztekla a ovoněla celé kuře) a do pekáče dáme brambory s celerem a dobře promícháme s výpekem. Kuře vložíme zpátky a pečeme ještě tak 3/4 hodiny.
  • Hotové kuře necháme deset minut odstát. Mezitím vyndáme z pekáče všechny brambory i celer a provaříme výpek s vínem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Milan Milan | Web | 11. července 2009 v 20:28 | Reagovat

Ahoj Evo! Přeji ti co nejkrásnější prožití víkendu, dobrou náladu a celkovou pohodu! Starý Dinosaurus Milan

2 Jim Jim | 1. listopadu 2009 v 21:23 | Reagovat

Tak jsem to vyzkoušel a asi jsem přehnal porci citronove kury, z celeho citronu to bylo to prilis, zkazilo to chut kurete, nebylo to k jidlu. Citronova kura se slaninou atd... urcite osvezi, ale rozhodne nedavat z celeho citronu, myslim ze max. ze ctvrtky. Jinak urcite dobra alternativa nedelni klasiky ale s citronem urcite platei ze mene je vice. Jim

3 Anethka Anethka | Web | 2. listopadu 2009 v 18:29 | Reagovat

Možná jsi citron okrájel příliš (i s bílou kůrou), to pak může jídlo dělat hořké. Já použila žlutou kůru z celého citronu a bylo to moc dobré.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama