Vepřová pečeně špikovaná máslem z Kuchařky pro dceru

9. září 2009 v 13:30 | Anethka |  maso - vepřové
Ingredience:
900 g vepřové pečeně bez kosti
zhruba 50 g másla - 1 cm široký plátek ukrojený podél delší strany z celé kostky másla
2 lžíce sádla
sůl

Postup:
  • Plátek másla rozkrojíme podélně na 2 špalíčky a ty pak ještě úhlopříčně, takže dostaneme celkem 4 trojúhelníkové kousky vysoké
    asi 1 cm. Dáme je na talířek a šoupneme do mrazáku. Troubu předehřejem na 220°C.
  • Mezitím opláchneme maso, usušíme, posolíme a necháme odpočinou než se nám dostatečně zmrazí máslo.







  • Úzkým tenkým nožem uděláme do masa podélný vpich a do vzniklé díry vsuneme špičkou napřed trojúhelníček másla a přitom pomalu vysunujeme nůž. Ideálně bychom měli dovnitř masa dostat celý kousek másla . Totéž zopakujte se všemi kousky másla, tak aby se uvnitř nepotkaly.










  • Máso dáme do menšího pekáčku a celé potřeme sádlem. Nepřikryté dáme do vyhřáté trouby a zprudka zapečeme po dobu 30 min.













  • Po jejím uplynutí seškrábneme z povrchu masa do pekáčku sraženou vytékající šťávu, která se z masa v místě vpichu uvolnila. Snížíme teplotu na 150°C a lžící maso několikrát důkladně přelijeme výpekem z pekáčku. Pečeme dalších 30 minut, každých 10 minut přitom snižujeme teplotu o 20°C a maso znovu přelíváme vypečenou šťávou. Po posledním snížení teploty, když se dostanete na 90°C, nechte maso ještě 20 min dojít v troubě, teprve poté ho vyndejte ven ke krájení a servírování.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Milan Milan | Web | 9. září 2009 v 19:01 | Reagovat

Ahoj Evičko! Ty mi ale děláš chutě, jako masožravec se dnes musím bohužel spokojit s rýžovým meruňkovým nákypem! Doufám, že se máš dobře a přeji ti krásný a klidný večer! Milan

2 Hanka S. Hanka S. | Web | 10. září 2009 v 9:00 | Reagovat

Evi, to vypadá hodně zajímavě. Taky jsem masožravec, jenže se zabývám pečením sladkostí. Aspoň se to vyrovná.
Měj se fajn, Hanka.
P.S. Koukala jsem, že jsi zaregistrovaná na fóru, jestli budeš mít čas a chuť, zapoj se do debaty. Díky! H.

3 Latryna Latryna | Web | 10. září 2009 v 18:11 | Reagovat

Ďalší mäsožravec sa hlási! Vyzerá to mäsko teda super a verím, že aj chutí super!!!! Hneď by som si aspoň kúštiček uchmatla...Ahojky

4 Broňa Broňa | Web | 19. září 2009 v 21:22 | Reagovat

No to je prostě nádhera!! Já můžu maso v každé roční době :-)) a v jakékoliv podobě - určo vyzkouším!! Díky za inspiraci!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama