Francouzský starodávný jablečný koláč

17. prosince 2009 v 19:01 | Anethka |  moučníky - ovocné
Ingredience:

Těsto-
300 g hladké mouky
200 g másla
sůl

Náplň-
8 jablek
1 lžíce másla
1 lžíce třtinového cukru
70 ml calvadosu (stačí i slivovice)
100 g cukru
2 lžičky smetany
25 g meltých mandlí
3 žloutky

Postup:
  • Z mouky, másla a špetky soli vypracujeme křehké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme na hodinu do chladničky.
  • Polovinu jablek oloupeme, nakrájíme a podusíme s máslem a třtinovým cukrem doměkka.
  • Zbývající neoloupaná jablka nakrájímě na plátky, přelijeme clavadosem (nebo slivovicí), posypeme polovinou cukru a necháme nasáknout.
  • Těsto rozválíme na placku, upravíme do dortové či koláčové formy a několikrát propíchneme vidličkou.
  • Dušená jablka rozložíme na těsto a navrch položíme plátky namočené v calvadosu (slivovici).
  • Pečeme v troubě předehřáté na 200°C 30 minut.
  • Smícháme smetanu, mleté mandle, zbývající cukr a žloutky a směsí přelijeme jablka.
  • Dezert pečeme ještě 15 minut. Podáváme ho vlažný.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 17. prosince 2009 v 21:18 | Reagovat

Ten tedy vypadá luxusně! Nesmím na něj zapomenout.

2 Klepy Klepy | 20. září 2010 v 19:54 | Reagovat

Mam takovy pocit, že v tom těstě něci chybí!!! Co třeba vejce?

3 marmeláda marmeláda | 20. září 2010 v 20:03 | Reagovat

Ne, neboj se toho, opravdu je těsto bez vajec. A funguje to!

4 Emil Emil | E-mail | Web | 6. prosince 2011 v 23:00 | Reagovat

No jasnýýýý

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama