Paštika z vepřového masa a jater

26. února 2010 v 9:35 | marmeláda |  konzervace
Ingredience:

1 kg vepřového bůčku,
400 g vepřových jater,
5 cibulí,
300 g slaniny,
sůl,
3 KL paštikového koření (jalovec, rozmarýn, pepř, nové koření)
5 cl ginu nebo jiné pálenky.,
oloupané nasekané mandle, kapary ... (nemusí být).

Postup:
  • Bůček nakrájíme i s kůží na kostky a dáme vařit do osolené vody. Vodou zalijeme do výšky masa v hrnci, nepotřebujeme moc vývaru.
  • Slaninu nakrájíme na kostky a dáme rozpustit na pánev. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a spolu smažíme do růžova a do měkka. Necháme vychladnout.
  • Játra semeleme.
  • Semeleme uvařené maso a směs cibule a slaniny.
  • Játra a masovo cibulovou směs rozmixujeme. Při mixování můžeme směs naředit vývarem z masa. Ne příliš do řídka, prostě tak, aby to mixovat šlo.
  • Do směsi přidáme pálenku, ochutíme solí a kořením.
  • Dle chuti můžeme přidat nasekané mandle či kapary.
  • Promícháme a plníme do zavařovacích sklenic.
  • Sklenice dobře uzavřeme a zavařujeme v hrnci s vodou. Doba varu 40 min.
  • Pokud chceme paštiku skladovat déle, zavařujeme po vychladnutí ještě jednou po dobu 30 min.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hanka S. Hanka S. | 26. února 2010 v 20:36 | Reagovat

Evi, ty mi snad čteš myšlenky! Včera jsem přemýšlela, kam jsem založila recept na tuhle paštiku a ejhle, ty ho tady máš! Díky, začnu na paštice co nejdřív pracovat.
Hezký víkend. Hanka

2 marmeláda marmeláda | 27. února 2010 v 10:42 | Reagovat

Hanko, abych pravdu řekla, paštika byla dílem vyčtená (postup), dílem věcí improvizace. Suroviny dávám odhadem, tak jak mi to vychází pod ruku. V tomhle receptu jsou množství ingrediencí tak, jak se to tentokrát sešlo. Můžu říct, že opravdu čekám, jak která paštika vyjde. Je pravda, že nemilé překvapení se ještě nekonalo. Jen dobře osolit a okořenit. Dá se přidávat i trochu bílé namočené žemle, ale tahle je opravdu masová. Tak ať se daří!

3 Hanka S. Hanka S. | 28. února 2010 v 19:03 | Reagovat

Evi, na přesném poměru nezáleží, hlavně když je to samé maso! Díky. Hanka

4 nullification nullification | Web | 5. října 2016 v 16:15 | Reagovat

online pujcka pred výplatou vejprty :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama