Panenka s balsamikovým přelivem

6. května 2010 v 12:49 | Anethka |  maso - vepřové
Ingredience:
Panenka s balsamikový přelivem
Vepřová panenka
rozmarýn
šalvěj
tymián
olivový olej
balsamikový ocet
portské víno
máslo
cherry rajčta
sůl, pepř

Postup:
  • Panenku omyjeme a odblaníme. Z jedné cca půl kilové panenky máme 2-3 porce. Rozkrojíme ji tedy na dva až tři špalíky. Špalíček dobře osolíme a opepříme. Mezitím dáme předehřát troubu na 220°C.
  • Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a panenku zprudka opečeme po všech stranách.
  • Pekáček, ve kterém budeme péct panenky vymažeme máslem. Do něj vložíme panenky a ty posypeme čerstvými bylinkami a dáme péct.
  • Mezitím co se nám panenka peče, uděláme si balsamikový přeliv. Znovu rozehřejeme pánev, kde jsme opékali panenku. Nalijeme na ní asi tak 1 dcl vody (nebo vývaru), aby se spojila s výpekem. Necháme vyvařit a přidáme cca. malého panáka portského vína a asi velkého panáka balsamikového octa. Necháme svařit do husté omáčky, popřípadě dochutíme solí.
  • Po 15 minutách přidáme k panence celá cherry rajčata (nemusejí být, jsou jen pro chuť, stačí jedno na osobu). Pečeme zbylých 5 minut. Hotovou panenku vyndáme na prkénko a necháme chvíli odpočinout. Výpek z pekáčku slijeme do pánve k balsamikové omáčce a podle hustoty ještě svaříme a můžeme podávat.
  • Jako přílohu jsem si uvařila brambory, na které jsem dala máslo a pažitku. Na brambory položíme upečenou panenku, vedle položíme opečené rajče a vše přelijeme výbornou omáčkou z balsamikového octa.

Dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 ruda-199 ruda-199 | 6. května 2010 v 12:54 | Reagovat

to nemá chybu kapou mě sliny ruda-199

2 Matusho Matusho | Web | 6. května 2010 v 12:59 | Reagovat

Mňááám! To vyzerá chutne !

3 marmeláda marmeláda | 7. května 2010 v 11:47 | Reagovat

Tak to je paráda!

4 Milan Milan | Web | 29. května 2010 v 9:34 | Reagovat

Ahoj Evičko! To vypadá super, úplně se mi sbíhají sliny na tu dobrotu. Já se jako masožravec prostě nezapřu! Přeji ti nádherný víkend plný sluníčka a dobré nálady! Milan

5 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 29. června 2010 v 9:53 | Reagovat

Balsamiko mě láká, ale nemám odvahu si to koupit zatím. Jakou to má chuť? Je to kyselé? Nebo jako sojovka?

6 marmeláda marmeláda | 29. června 2010 v 10:12 | Reagovat

Balsamikový ocet je kyselý, ale ne tak ostrý jako vinný. Má zvláštní příchuť, možná si na ni člověk musí zvyknout (podobně jako na olivy atd.). Je výborný na saláty, ale tomuto jídlu dodává nezaměnitelnou chuť. Doporučuji!

7 Vladka Vladka | 2. srpna 2010 v 20:53 | Reagovat

Ahoj marmeládko, máš tu krásné recepty. Škoda jen že tu nemáš odkaz na tisk. Hodně receptů jsem si už opsala, ale bylo by fajn si je raději natisknout. Vladka

8 marmeláda marmeláda | E-mail | Web | 2. srpna 2010 v 22:02 | Reagovat

Já vím, ale nevím, jak přidat ikonu pro tisk. Já to řeším tak, že dám - Soubor - náhled tisku - tisk. Funguje to.

9 Vladka Vladka | 3. srpna 2010 v 22:53 | Reagovat

Ahoj marmeládko, tak jsem dala na tvoji radu, fakt to funguje. Sice se všemi komentáři, ale je to lepší než recept psát ručně. Díky. Vladka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama