Dlouho pečené vepřové s cukrovou krustou

16. září 2010 v 12:54 | Anethka |  maso - vepřové
Tento recept můžu vřele doporučit! Jediná nevýhoda je dlouhé pečení, které však stojí za to. Po šesti hodinách je maso krásně měkké a na povrchu je krásná kůrčička!
Dlouho pečené vepřové s cukrovou krustou
Dlouho pečené vepřové s cukrovou krustou 2


Ingredience:
3 kg - 4,5 kg kus vepřového ramínka s kostí(může být i bez)
1 hrnek soli
1 hrnek cukru
3 větší cibule
1 palička česneku
třtinový nebo přírodní cukr

Postup:
  • Pokud máme maso s kůží, tak tu z masa odříznem e. Maso opláchneme, osušíme a vložíme do pekáčku.
  • Smícháme hrnek soli a hrnek cukru. Směsí obalíme maso, přikryjeme fólií a dáme na 6-10 hodin uležet do lednice.
    Dlouho pečené vepřové s cukrovou krustou 3
    Dlouho pečené vepřové s cukrovou krustou 4
  • Po dané době maso vyjmeme a opláchneme od soli a cukru a osušíme. Troubu si předehřejeme na 150°C. Na dno pekáču, ve kterém budeme maso péct dáme na půl rozkrojené cibule a na půl rozkrojenou paličku česneku (neoloupané). Maso položíme na rozkrojený česnek a cibuli, podlijeme cca 1/2 litrem vody a dáme péct na 6 hodin nebo dokud není maso měkké. Každou hodinu maso přeléváme štávou ze dna pekáčku a dle potřeby maso ještě podlijeme.

  • Po šesti hodinách si smícháme 1 lžíci soli se 7 lžícemi přírod ního nebo třtinového cukru. Vzniklou směsí pokryjeme povrch masa a dáme jej opět d o trouby, kterou nastavíme na 250°C. Maso vyndaváme, když se na povrchu vytvoří krásna krustička.
  • Hotové maso vyndáme na prkénko a necháme chvilku odpočinou. V pekáčku nám zbyl výpek z masa a cibule s česnekem. Cibuli a česnek ve výpeku rozmačkáme vidličkou- krásně nám ho ochutí.
  • Maso nakrájíme, přelijeme výpekem a podáváme s čím je libo. Já jsem zvolila zeleninu vařenou v páře.












Inspirováno Momofuku
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vítek Vítek | 16. září 2010 v 15:33 | Reagovat

tý jo. Toho je jak pro polskej zájezd..

2 Jana Jana | 25. září 2010 v 19:42 | Reagovat

Děkuji za recept. Dnes jsem to udělala z kila a půl plece. Byli jsme na to čtyři. Myslela jsem, že ještě zbude na zítřejší oběd pro dva, ale ani náhodou. :) Dobu pečení jsem zkrátila na čtyři hodiny a bylo to tak akorát.

3 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 19. října 2010 v 14:04 | Reagovat

tak to je nádhera.

1: Vítku, nenech se mýlit. Kdejaký chlap by to zbodl na posezení....

4 Majka Majka | 3. ledna 2016 v 23:21 | Reagovat

Dnes jsem pekla (pod poklicí)..vykoštěné plecko 4.80kg. Je to výborný tip, jen příště musím ubrat sůl-je to přesolené, i přesto, že jsem finální krustu ani nedělala. Ale pomalu pečené maso je opravdu výtečné, takže budu opakovat, ale trochu si upravím ingredience a možná přidám i nějaké koření.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama