Velikonoční Jidáše

19. dubna 2011 v 14:30 | Anethka
Ingredience:
60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
300 ml dvanáctiprocentní smetany
40g droždí
2 žloutky
150 g
změklého másla
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
2 lžičky citrónové šťávy
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce na potření
med na pokapání

Postup:
· Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.

· Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citrónovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

· Troubu předehřejte na 160°C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte malé kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do trochu více smotaného tvaru "S" a nechte ještě tak 5 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na 15 minut dejte do trouby. Ale je lepší je hlídat- až budou zlaté vyndejte je.

· Horké Jidáše štědře pokapejte medem.

zdroj: www.apetitonline.cz
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | Web | 27. dubna 2011 v 9:28 | Reagovat

Anethko, jidáše vypadají skvěle!

2 Petrushka Petrushka | Web | 30. dubna 2011 v 22:08 | Reagovat

Ummm, to vypadá hodně dobře, díky za recept!

3 lenka lenka | Web | 12. prosince 2011 v 22:40 | Reagovat

Recept určitě vyzkouším, vypadají skvěle :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama