Tarte Tatin

11. května 2012 v 22:37 | Anethka |  moučníky - ovocné
Je k nevíře, že recept na tento výborný koláč Tatin, který je pokryt měkkými jablky a karamelem a pod nimi křehké těsto nasáklé šťávou z jablek, byl vymyšlen díky úplné nehodě a náhodě. Potřebné ingredience má snad každý pořád v lednici, takže by neměl být problém ho hned zkusit. Po načtení několika různých receptů a rad jsem od každého vzala něco a povedlo se. Je to moc dobrý a jednoduchý koláč.


Ingredience na těsto:
250 g hladké mouky
125 g moučkového cukru
125 g změklého másla
1 vejce
sůl

na náplň:
5 velkých jablek
lžíce másla
4 lžíce tmavého cukru

  • Ve velké míse smícháme cukr s moukou a máslem, vytrvoříme sypkou drobenku. Přidáme vejce a přímo v míse vypracujeme hladké těsto. Dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice.
  • Koláčovou formu (která snese přímý žár) dáme na plotýnku. Přidáme lžíci másla a cukr a rozpustíme na karamel. Přidáme oloupaná a na šestinky nakrájená jablka a obalíme v karamelu.
  • Křehké těsto rozválíme a přikryjeme jím voňavá jablka. Dáme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme do zlatova cca na 20 min.
  • Po upečení ještě horký koláč vyklopíme na talíř. Horká karamelová šťáva z jablek začne krásně stékat a vsakovat se do těsta.
  • Protože mně se to pořád zdálo málo karamelové, tak jsem ještě lehce posypala povrh koláče cukrem, gril v troubě zapnula na plno a na dvě minutky jsem ho tam nemilosrdně dala. Stačí opravdu chvíle a na povrchu začne krásně bublat rozpoštějící se cukr a začne krásně tmavnout. Koláč vyjmeme a necháme lehce vychladnout a podáváme a hrozně si to užíváme :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dani Dani | Web | 20. května 2012 v 13:39 | Reagovat

Skvělý recept, musím vyzkoušet.

2 Hanka Hanka | Web | 11. června 2012 v 17:05 | Reagovat

Anetko, tenhle koláč musí být opravdu skvělý, dávám si ho do pořadníku! :-) Hanka

3 Iri Y. J. Iri Y. J. | Web | 18. července 2012 v 23:43 | Reagovat

To vypadá dobře ;) :)

4 Lufonek Lufonek | 24. září 2012 v 22:15 | Reagovat

Úžasný, dělala jsem ho třikrát po sobě. A pochválila i tchýně!!! Jen se chci zeptat, jak obalujete ta jablka v karamelu. Karamel se mi ve skleněné formě krásně vytvoří, ale přidáním studených jablek okamžitě ztvrdne.

5 Anethka Anethka | 27. září 2012 v 16:52 | Reagovat

[4]:
Jsem ráda, že Vám koláč chutná! Když přidám jablka do karamelu, nechám je tam ještě pár minutek ohřát. Tím se jablka trochu podusí a karamel rozpustí.

6 Kamila Kamila | 18. listopadu 2012 v 17:19 | Reagovat

Výborná záležitost..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama